wtorek, 2 września 2014

Pieczone brzoskwinie pod orzechową kruszonką

Zrobiło się nieco chłodniej więc dziś deser na ciepło - pieczone brzoskwinie z orzechami i cynamonem.
Zamiast smucić się padającym od rana deszczem, proponuję na poprawę humoru właśnie oto taki deser!

Składniki dla 2 osób:
2 brzoskwinie
garść orzechów włoskich
4 herbatniki
2 łyżki miodu
cynamon
2 łyżki jogurtu greckiego
cukier puder (opcjonalnie)

Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Robimy nieco większe wgłębienie w każdej połówce brzoskwini.

W misce  mieszamy pokruszone herbatniki, posiekane orzechy włoskie, odrobinę cynamonu, miód i pokrojone kawałki brzoskwiń (te, które pozostały po wydrążeniu owocu).

Powstałe wgłębienia uzupełniamy "farszem".  Brzoskwinie wkładamy do piekarnika na 20-30 min (180 stopni). Podajemy jeszcze ciepłe z jogurtem wymieszanym z cynamonem.





1 komentarz: