wtorek, 8 lipca 2014

Wytrawne muffiny z czarnymi oliwkami, serem feta i suszonymi pomidorami

Wytrawne muffiny? Czemu nie... Zazwyczaj jadamy je na słodko, ale możemy je przygotować również jako wytrawną przekąskę. Możemy do nich dodać swoje ulubione składniki. U mnie jako dodatki: suszone pomidory, oliwki i ser typu feta. Takie muffiny sprawdzą się idealnie jako drugie śniadanie do szkoły  lub do pracy, a także jako przekąska kiedy odwiedzą cię znajomi.

Składniki (na 12 muffinów):
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cukru
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oliwy z suszonych pomidorów
2 jajka

Dodatki:
2 łyżeczki suszonej bazylii
ok 8 czarnych oliwek
6-7 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
100 g sera typu feta

W jednej misce łączymy składniki suche, a w drugiej mokre oraz dodatki. Oliwki kroimy w plasterki, suszone pomidory w paski, czosnek przeciskamy przez praskę, a ser feta w drobną kostkę. Masę przekładamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy do momentu połączenia wszystkich składników. Wkładamy do formy na muffiny, papilotki uzupełniamy masą do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz