piątek, 8 sierpnia 2014

Tarta potrójnie owocowa

Lato w pełni. U nas ostatnio w ramach deseru pojawiła się tarta z owocami. 
Kruchy spód, krem porzeczkowy, truskawki i borówki. Do tego mrożona kawa:)
W sam raz na weekend!
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
130 g zimnego masła
1 żółtko 
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli

Krem:
400 ml śmietanki 36%
250 g mascarpone
2 białka
1 łyżka cukru pudru
250 g czerwonej porzeczki

Owoce:
truskawki
borówki

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, śmietanę, pokrojone na kawałki masło oraz żółtko. Dynamicznie ręką zagniatamy ciasto. W postaci kuli wstawiamy na około 30 min. do lodówki, żeby ciasto się schłodziło. Po wyjęciu należy je rozwałkować, wyłożyć na blaszce do pieczenia tart i ponakłuwać widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20-25 min.

Porzeczkę myjemy i obieramy z gałązek. Przekładamy do garnka i gotujemy ok 5-7 minut. Po tym czasie przeciskamy przez sito, aby otrzymać mus, a pozbyć się pestek. Odstawiamy do ostygnięcia.

Z białek ubijamy pianę. Kremówkę ubijamy na sztywno, odstawiamy. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Następnie łyżką mieszamy mascarpone z ubitą kremówką i pianą z białek. Delikatnie cały czas mieszając dodajemy mus z czerwonej porzeczki.

Na wystudzony blat ciasta wykładamy masę, a następnie dekorujemy owocami. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie! I jest zdecydowanie idealna na lato ;)

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odwiedziłam Twój blog, jest wiele ciekawych przepisów! Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Dziś piekłam ucierane z truskawkami i borówkami! Idealne połączenie.

    OdpowiedzUsuń