wtorek, 3 czerwca 2014

Risotto z porem i kurczakiem

Kiedyś myślałam, że risotto to trudna sztuka kulinarna, że jego przygotowanie jest skomplikowane. Nie jest to jednak prawdą. Chciałam przygotować klasyczne risotto alla milanese, ale pomyślałam, że wykorzystam do tego dania jeszcze pierś z kurczaka oraz por. Danie okazało się bardzo smaczne:)

200g ryżu arborio
1 podwójna pierś z kurczaka
1 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 por
ok 50-60 ml białego wina
3 łyżki parmezanu
1/2 łyżeczki szafranu
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz (opcjonalnie do smaku)


Cebulę i czosnek należy posiekać i przesmażyć na oliwie z oliwek, a następnie dodać pokrojony w półksiężyce por. Po chwili dodajemy ryż, mieszamy. Następnie wlewamy białe wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pierwszą porcję bulionu warzywnego (jedna chochla). Kiedy zostanie wchłonięty przez ryż, powtarzamy czynność do momentu, kiedy ryż będzie miękki. 

Na drugiej patelni smażymy pokrojona i doprawioną pierś z kurczaka. Gotowe mięso przekładamy do ryżu.

Do całości dodajemy jeszcze szafran i opcjonalnie do smaku sól i pieprz oraz łyżkę masła i starty parmezan.

Risotto posypujemy jeszcze posiekanym porem. Podajemy od razu, smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz