niedziela, 22 grudnia 2013

Domowe KFC

10 polędwiczek drobiowych
płatki kukurydziane
pieprz, sól
czosnek, chili
olej do głębokiego smażenia

1,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 jajko 

sól


Mięso należy opłukać, osuszyć i posypać solą, pieprzem, czosnkiem i chili, po czym wstawić do lodówki na 40 minut.

W tym czasie musimy przygotować gęste ciasto naleśnikowe z mąki, mleka, jajka oraz soli. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać więcej mąki, gdy zbyt gęste – dolać wody. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Doprawionego kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym, a następnie obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Następnie wrzucamy na rozgrzany, głęboki olej i smażymy na złoty kolor. Czas smażenia zależy od wielkości kawałków kurczaka, u mnie ok 12 minut. Po usmażeniu mięsa w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu wykładamy je na kuchenny ręcznik.




 Do domowego KFC polecam sos czosnkowy - tutaj.




1 komentarz: