4 jajka
3 łyżki śmietany 12%
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
4 plastry szynki konserwowej
szczypiorek
olej do smażenia
sól, pieprz
bazylia
Cebulę kroimy w kostkę, podobnie szynkę, a czosnek i szczypiorek drobno siekamy.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę, bazylię oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni należy zeszklić cebulę i czosnek, dodać szynkę. Do cebuli i szynki dodajemy jajka, smażymy na małym ogniu, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Gotową jajecznicę posypujemy szczypiorkiem.Podajemy z świeżym pieczywem. Proponuję ciemne pieczywo z śmietankowym serkiem topionym i pomidorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz