300 g mięsa mielonego wieprzowego
300 g brokuła
5 dużych pieczarek
1 kostka sera feta
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżeczka majeranku
Kaszę (1 szklanka) zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ciągle mieszamy. Po ugotowaniu dodajemy majeranek.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli dokładamy mięso mielone.
Na drugiej patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojoną w półtalarki marchewkę, dusimy 3 min.
Podobnie z pieczarkami, kroimy je w grube plastry i smażymy kilka minut, tak aby nadmiar wody wyparował.
Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy 3-4 minuty, po czym blanszujemy zimna wodą.
Wszystkie produkty układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym: kasza, mięso mielone z cebulą i czosnkiem, pieczarki, marchewka, brokuł, ser feta.
Zostawiamy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni na ok 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz