Składniki na ciasto (ok. 100 sztuk pasztecików):
4 szklanki mąki
1 margaryna
1 szklanka kefiru/śmietany/jogurtu naturalnego
2 żółtka
1 jajko
10 dag drożdży
2 łyżki cukru
sól do smaku
Składniki na farsz:
1 kg mięsa: łopatka wieprzowa/mięso drobiowe/z królika
30 dag boczku
2 marchewki
1 seler
1 pietruszka
2 cebule
pieprz, sól
liść laurowy, ziele angielskie
gałka muszkatałowa
Drożdże należy wymieszać z cukrem, a kiedy będą już płynne dodać do pozostałych składników. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać: mąkę przesiać przez sito, margarynę pokroić w płatki, dodać kefir, śmietanę albo jogurt, żółtka, jajko, sól oraz drożdże wymieszane z cukrem. Wyrobić ciasto i pozostawić na 15 minut, aby "odpoczęło".
Farsz możemy przygotować z jednego rodzaju mięsa, jednak ja wykorzystałam 3 rodzaje: łopatkę wieprzową, mięso drobiowe i mięso z królika. Mięso i boczek należy ugotować w wywarze warzywnym, dodając marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę należy tylko sparzyć w tym wywarze. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy do smaku.
Gotowe i przestygnięte mięso oraz warzywa mielimy. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatałowej.
Przygotowane ciasto dzielimy na porcje, które należy rozwałkować. Na rozwałkowanym kawałku ciasta układamy wałek mięsnego farszu i
zlepiamy brzegi, smarując je rozkłóconym białkiem. Tak powstały wałek należy odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm.
Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w temp. 180 st przez
20-25 minut.
Polecam z czerwonym barszczem:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz