czwartek, 2 stycznia 2014

Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i pomidorami

5 dużych ziemniaków
300 g mięsa mielonego wieprzowego
5 dużych pieczarek
2 marchewki
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
łyżeczka suszonej bazylii
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego


Ziemniaki gotujemy na półtwardo, po czym kroimy w grube plastry

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli dokładamy mięso mielone.

Pieczarki, które zostały pokrojone w grube plastry podsmażamy ok 3 min.

Na drugiej patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojoną w słupki marchewkę, dusimy 5 min.

Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry.

Jajko łączymy z jogurtem, solą, pieprzem oraz bazylią.

Zapiekanka jest warstwowa: I warstwa - ziemniaki, II warstwa - mięso mielone, III warstwa - pieczarki, IV warstwa - marchewka, V warstwa - pomidory, VI warstwa - masa jajeczna.

Zapiekankę wstawiamy na 30 minut do piekarnika nastawionego na 200 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz