czwartek, 30 stycznia 2014

Sałatka a'la grecka

Oryginalna sałatka grecka składa się z grubo pokrojonych pomidorów i ogórków, czerwonej cebuli w plastrach, zielonej, słodkiej papryki w plastrach, oliwy z oliwek, sera feta (feta po grecku – plaster), oliwek brązowych, czasem także zielonych, niekiedy dodaje się również kapary, anchois oraz - jako przyprawę - oregano. W Polsce często wzbogacamy tą sałatkę o sałatę lodową i sosy sałatkowe. 
Tak też zrobiłam w tym przypadku. Oto moja propozycja tej pysznej i lekkiej sałatki:)


1/2 główki sałaty lodowej
1 zielony ogórek
4 pomidory
1 cebula
zielone oliwki
ser feta
2 sosy sałatkowe - greckie

Sałatkę grecką przygotowuję tak, aby składniki ułożone były warstwowo.

Na dnie naczynia znajduje się porwana na kawałki sałata lodowa.

Kolejna warstwa to pokrojona w cienkie talarki cebula.

Następnie ułożone są pokrojone w kostkę pomidory oraz ogórek.

Ostatni etap to zielone oliwki i pokrojona w kostkę feta.

Całość polewamy sosem sałatkowym, przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu.

Sałatka jest lekka i bardzo dobra, smacznego:)


1 komentarz: