wtorek, 28 stycznia 2014

Bazyliowe spaghetti

200 g makaronu spaghetti
sól

bazylia
pomidory (opcjonalnie)

bazyliowe pesto:
25 g liści bazylii (1 klasyczny krzaczek)
1 ząbek czosnku
2 łyżki prażonych nasion słonecznika
2 łyżki startego sera parmezan
50 ml oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
sól

Bazyliowe spaghetti to łatwy i szybki pomysł na przygotowanie smacznego obiadu.

Najpierw musimy przygotować nasze zielone pesto - przepis tutaj.



Teraz możemy ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, po czym odcedzić. Przekładamy na talerze, polewamy naszym bazyliowym sosem. Makaron możemy posypać startym serem bądź prażonymi ziarnami słonecznika. Możemy też podawać z pomidorami. Dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

Smacznego!


1 komentarz: