wtorek, 28 października 2014

Schab z warzywami i pieczonymi ziemniakami w szynce schwarzwaldzkiej

Dziś na obiad polecam schab z warzywami a do tego ziemniaki w szynce schwarzwaldzkiej - szybko i bez problemu, a do tego smacznie i pożywnie!

Składniki:
4 plastry schabu wieprzowego
2 małe cukinie
2 cebule czerwone
1 cebula biała
1 żółta papryka
3-4 pomidory
2 ząbki czosnku
ok 70-80g masła
kilka listków bazylii
szczypta cukru
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
oliwa do smażenia

6 ziemniaków
6 plastrów szynki  schwarzwaldzkiej 
6 plastrów żółtego sera
musztarda


Schab z warzywami
Plastry schabu myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek, na złoty kolor z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni.

Na patelni smażymy wcześniej pokrojoną w dużą kostkę paprykę doprawioną odrobiną pieprzu i soli. Usmażoną paprykę zdejmujemy z patelni. Na patelni smażymy też pokrojoną w plastry cukinię.

Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, a następnie pozbawione skórek i drobno pokrojone pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu (aby pomidory się nie przypaliły, możemy dodać odrobinę wody), następnie dodajemy masło i mieszamy sos do momentu, aż całe masło się rozpuści.

Dodajemy odrobinę cukru, wcześniej przygotowane warzywa, plastry schabu, odrobinę oliwy z oliwek i całość chwilę dusimy (około 3 minut).

Ziemniaki w szynce schwarzwaldzkiej
Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Wstawiamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy ok. 15 min. Po ostudzeniu ziemniaki obieramy. Szynkę szwarcwaldzką smarujemy musztardą. Każdy ziemniak należy przekroić na pół, w środku umieścić kawałek żółtego sera i całość owinąć szynką. Ziemniaki układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 12-15 min.

Całość dekorujemy listkami świeżej bazylii, smacznego!:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz