W kuchni goszczą jesienne smaki, pojawiła się pieczona dynia hokkaido w towarzystwie rukoli i koziego sera. Tak naprawdę dynię kupiłam, aby przygotować zupę, ale w domu stwierdziłam, że na początek przygotuję sałatkę z dynią, a zupa będzie następny razem.
Składniki:
ok 1,2-1,5kg dyni
150g twarogowego serka koziego
3 garści rukoli (lub 1 opakowanie mieszanki sałat)
garść ziaren słonecznika
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
5-6 łyżek oliwy
1 łyżeczka płynnego miodu
Dynię należy obrać oraz pokroić w grubą kostkę. Rozkładamy ją na blasze do pieczenia, polewamy 2-3 łyżkami oliwy, dodajemy pokrojony w plastry czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na środkową półkę. Pieczemy 20 minut.
Na talerzu układamy rukolę, a na niej równomiernie rozkładamy kawałki dyni (ciepłe lub zimne - wg naszego uznania). Następnie rozsypujemy pokruszony ser kozi oraz wcześniej uprażone ziarna słonecznika.
Przygotowujemy dresing - łączymy miód, oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę polewamy dresingiem, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz