sobota, 6 września 2014

Jajko w kokilkach ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Kiedyś na moim blogu pojawiła się propozycja śniadaniowa: jajko zapiekane w bułce z pieczarkami, szynką i żółtym serem. Teraz postanowiłam przygotować jajko w kokilkach ze szpinakiem, serem feta i pomidorami. Idealne weekendowe śniadanie:) A Wy które zestawienie bardzie lubicie?

Składniki dla 2 osób:
2 lub 4 jajka
4 pomidorki koktajlowe
2 garści szpinaku
3 - 4 suszone pomidory
1/3 kostki sera feta
1 ząbek czosnku
odrobina papryczki chili
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Kokilki (2szt) należy wysmarować oliwą z oliwek.

Na oliwie podsmażamy liście szpinaku aż zwiędną i puszczą sok. Delikatnie solimy i pieprzymy oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość najlepiej przełożyć na sito i używając łyżki wycisnąć nadmiar wody.

Do kokilek przekładamy szpinak, pokrojone w paski suszone pomidory, potem ser feta i pomidorki koktajlowe. Na to wbijamy jajko i posypujemy pieprzem. Kokilki wstawiamy do  nagrzanego piekarnika na 12-17 minut (w zależności od tego czy chcemy uzyskać żółtko płynne czy bardziej ścięte).

Przed podaniem najlepiej posypać posiekanym szczypiorkiem, u mnie go zabrakło:(

Smacznego:)


2 komentarze:

  1. takie zapiekanki w bułce, ale bez jajka jadłam kiedyś na jakiejś imprezie jako kolację. wersja kokilkowa też mi się podoba:) z chęcią wypróbuję!

    pozdrawiam serdecznie
    zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do akcji Śniadanie z jajem :)

    OdpowiedzUsuń