Zrobiło się nieco chłodniej więc dziś deser na ciepło - pieczone brzoskwinie z orzechami i cynamonem.
Zamiast smucić się padającym od rana deszczem, proponuję na poprawę humoru właśnie oto taki deser!
Składniki dla 2 osób:
2 brzoskwinie
garść orzechów włoskich
4 herbatniki
2 łyżki miodu
cynamon
2 łyżki jogurtu greckiego
cukier puder (opcjonalnie)
Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Robimy nieco większe wgłębienie w każdej połówce brzoskwini.
W misce mieszamy pokruszone herbatniki, posiekane orzechy włoskie, odrobinę cynamonu, miód i pokrojone kawałki brzoskwiń (te, które pozostały po wydrążeniu owocu).
Powstałe wgłębienia uzupełniamy "farszem". Brzoskwinie wkładamy do piekarnika na 20-30 min (180 stopni). Podajemy jeszcze ciepłe z jogurtem wymieszanym z cynamonem.
Mniam, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń