czwartek, 16 października 2014

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i chilii

Miał być krem i jest! Jesień w kuchni w pełni:) smak kremu z dyni podkreśliłam papryczką chilli. Rozgrzewający krem w sam raz na chłodne dni, polecam:)

Składniki:
wywar z warzyw (potrzebna będzie włoszczyzna: por, seler, pietruszka, marchew)
średnia dynia 
1/3 puszki mleczka kokosowego
1 papryczka chilli 
cebula 1-2 szt
czosnek - 3 ząbki
sól, pieprz
pieprz cayenne
liść laurowy
ziele angielskie
oliwa z oliwek

Najpierw należy ugotować wywar z warzyw - do wody wrzuciłam pokrojone na niewielkie kawałki: marchew, pietruszkę, seler, dodałam też cebulę, natkę pietruszki, papryczkę chillli, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Kiedy bulion będzie gotowy, wyjmujemy por, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie, a pozostałe warzywa miksujemy blenderem.

Dynię obieramy i kroimy na kawałki, a następnie rozkładamy ją na blasze do pieczenia, polewamy 2-3 łyżkami oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut (do momentu aż dynia będzie miękka). Tak przygotowaną dynię przekładamy do wywaru i miksujemy. Dodajemy też mleczko kokosowe i doprawiamy jeszcze solą, pieprzem, ewentualnie czosnkiem i pieprzem cayenne.

Życzę smacznego:)



1 komentarz: