środa, 5 listopada 2014

Jesienne muffiny z imbirem i gruszkami

Typowy jesienny deser:) muffiny są miękkie i aromatyczne. 
Połączenie smaku gruszki i zapachu imbiru idealne, polecam Wam serdecznie:)


Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1/2-3/4 szklanki kwaśniej śmietany
2 jajka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka imbiru
szczypta cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 gruszki
cukier brązowy - opcjonalnie do posypania

Tradycyjnie, w jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały, cynamon i imbir), a w drugiej składniki mokre: olej, jajka, śmietanę, miód. Mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, dodajemy pokrojone w kostkę gruszki.

Formę do muffinek należy posmarować olejem i uzupełnić do 2/3 wysokości przygotowaną masą. Zapomniałam o tym, ale każdą muffinkę przed pieczeniem można posypać brązowym cukrem, wtedy będą bardziej chrupiące.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut, po upływie 20 minut należy sprawdzić patyczkiem czy muffinki są już upieczone. Ostudzone wyjmujemy z formy i przekładamy do papilotek.

Udanych wypieków, smacznego:)


1 komentarz:

  1. Smaczne jesienne muffiny:) Na pewno spróbuję wykorzystać ten przepis:)
    http://zycienienabogato.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń