Sezon na warzywa trwa. Gulasz nie zawsze musi zawierać mięso. Postanowiłam przygotować gulasz warzywny. Jak dla mnie wystarczą same warzywa, ale oczywiście gulasz możemy podać z kaszą albo ryżem.
Składniki:
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 brokuł
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypior/bazylia
1 pomidory z puszki
oliwa do smażenia
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
Warzywa dokładnie myjemy. Cukinię kroimy w półplastry, marchewkę w plastry, brokuł dzielimy na różyczki. Z papryki należy wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę siekamy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
Brokuł gotujemy ok 4- 5 minut, a następnie blanszujemy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kolejno cukinię, aby się zrumieniła. Odstawiamy do miski. Następnie paprykę żółtą oraz czerwoną i ponownie odkładamy do miski. Dodajemy odrobinę oliwy i smażymy cebulę i czosnek. Jak cebula się zeszkli możemy dodać pomidory z puszki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Jeszcze chwilę gotujemy. Dodajemy pozostałe warzywa. Delikatnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 3 minuty (tak, aby warzywa były al dente). Doprawiamy do smaku, możemy też dodać szczypiorek albo bazylię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz