Teraz mamy tyle możliwości
faszerowanych warzyw. Możemy faszerować bakłażany, cukinie, patisony,
paprykę. Mamy też mnóstwo możliwości jeśli chodzi o rodzaj farszu:
mięsne, warzywne, z kaszą albo ryżem.
Kupiłam
cukinię i zastanawiałam się co z niej przygotować: zupę czy
nafaszerować ją kuskusem i warzywami. Wybór padł na drugą propozycję.
Zupę przygotuję następnym razem:)
Składniki:
2 cukinie
1/2 szklanki kaszy kuskus
1 pomidor
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 mała papryczka chili
kilka małych kulek mozzarelli lub 1 duża
2 ząbki czosnku
szczypiorek
sól, pieprz
Cukinie dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Oprószamy solą i pieprzem.
Kuskus zalewamy 1 szklanką wody, solimy, odstawiamy.
Przygotowujemy
farsz. Paprykę, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy
przez praskę, papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa
mieszamy z kasza kuskus. Przyprawiamy do smaku.
Nadziewamy
cukinie, układamy mozzarellę (u mnie małe kulki przekrojone na pół) i
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20-30 minut. Przed
podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Akcja FASZERUJEMY:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz