wtorek, 12 sierpnia 2014

Cukinia faszerowana kuskusem i czerwonymi warzywami

Teraz mamy tyle możliwości faszerowanych warzyw. Możemy faszerować bakłażany, cukinie, patisony, paprykę. Mamy też mnóstwo możliwości jeśli chodzi o rodzaj farszu: mięsne, warzywne, z kaszą albo ryżem.
Kupiłam cukinię i zastanawiałam się co z niej przygotować: zupę czy nafaszerować ją kuskusem i warzywami. Wybór padł na drugą propozycję. Zupę przygotuję następnym razem:)


Składniki:
2 cukinie
1/2 szklanki kaszy kuskus
1 pomidor
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 mała papryczka chili
kilka małych kulek mozzarelli lub 1 duża
2 ząbki czosnku
szczypiorek
sól, pieprz

Cukinie dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Oprószamy solą i pieprzem.

Kuskus zalewamy 1 szklanką wody, solimy, odstawiamy.

Przygotowujemy farsz. Paprykę, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy z kasza kuskus. Przyprawiamy do smaku.

Nadziewamy cukinie, układamy mozzarellę (u mnie małe kulki przekrojone na pół) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20-30 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.





Akcja FASZERUJEMY:
Faszerujemy 2014!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz