środa, 23 lipca 2014

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Idealny na obecne upały. Orzeźwia i chłodzi. Jest szybki w przygotowaniu, dlatego też nie spędzimy w te ciepłe dni dużo czasu w kuchni. Na te upalne dni polecam właśnie ekspresowy chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i prażonymi płatkami migdałowymi:)

Składniki:
500 ml maślanki
400 ml jogurtu naturalnego
2-3 ogórki zielone
pęczek koperku
pęczek rzodkiewki
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
garść płatków migdałowych

Ogórki myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, oprószamy sola i odstawiamy na 10 minut, Gdy puszczą sok, należy odcisnąć. Dodajemy starte na tarce rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy z maślanką i jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy sola i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podajemy schłodzone. Dekorujemy plastrami rzodkiewki i prażonymi płatkami migdałowymi.



1 komentarz: