Jest to ciekawy pomysł na tradycyjne pulpety - w takiej wersji powinny Wam zasmakować:)
Składniki na 17 gniazd makaronu wstążki:
500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek
Sos:
1 pomidory w puszce
330 ml śmietanki 30%
ok. 0,5 l wody
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki
pęczek pietruszki
garść liści bazylii
1 papryczka chili
sól, pieprz
Dodatki:
żółty ser
natka pietruszki
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pulpetów umieszczamy w misce, doprawiamy i mieszamy. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę bardzo drobno siekamy. Z powstałej masy formujemy kulki, które umieszczamy na gniazdach makaronowych w naczyniu żaroodpornym (u mnie 17 pulpetów).
Przygotowujemy sos. Jego przygotowanie jest bardzo proste, wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, doprawić i przelać do naczynia z makaronowymi gniazdami. Sos musi przykryć makaron. Całość posypujemy jeszcze startym żółtym serem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na ok 45 minut. Piekarnik nastawiamy na 190-200 stopni.
Do tego dania podałam sałatkę ze szpinaku i pomidorków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz