Zrobiło się nieco chłodniej. Możemy się zatem rozgrzać ziemniaczanym kremem z
szpinakowo-pietruszkowym pesto. Do kremu dodałam też papryczkę chili oraz prażone ziarna słonecznika.
Składniki:
6 ziemniaków
1 por
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
330 ml słodkiej śmietanki 30%
0,5-0,7 l bulionu warzywnego
pieprz i sól do smaku
Pesto:
garść szpinaku
pęczek pietruszki
1 łyżka prażonych nasion słonecznika
ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki: ziemniaki, por, cebulę smażymy na oliwie ok 12 minut, po czym zalewamy bulionem. Do zawartości garnka dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz papryczkę chili. Gotujemy do miękkości warzyw, miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę, sól i pieprz do smaku.
Pesto: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, jeśli pesto będzie zbyt gęste możemy dodać jeszcze odrobinę oliwy.
Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy pesto, mieszamy i posypujemy prażonymi nasionami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz