Pierś z kurczaka z dodatkiem „cytrynowego” mascarpone wraz w winem tworzy kremowy sos, który zachęca smakiem i apetycznym zapachem :)
Składniki:
2 piersi z kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych
250g mascarpone
125 ml wytrawnego białego wina
kilka gałązek rozmarynu
skórka otarta z połowy cytryny
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Mascarpone mieszamy z otartą skórką z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Pierś z kurczaka oprószamy sola i pieprzem, podsmażamy na patelni z obu stron. Odkładamy na talerz. Na tej samej patelni delikatnie podsmażamy czosnek, aż zacznie wydzielać zapach, dolewamy wino. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia, aż płyn wygotuje się do połowy, dokładamy 2 gałązki rozmarynu. Dodajemy mascarpone. Na patelnię ponownie wędruje pierś z kurczaka, dokładamy również pomidorki koktajlowe. Całość dusimy jeszcze kilka minut, możemy też dodać jeszcze trochę rozmarynu (wg uznania).
Kurczak w kremowym sosie z pomidorami i rozmarynem gotowy!!! Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz