sobota, 1 marca 2014

Gulasz wieprzowy

Gulasz idealnie pasuje do kaszy gryczanej czy jęczmiennej, a także do ryżu, makaronów, ziemniaków oraz klusek śląskich. Jeśli chcemy aby nasz sos miał ciemny kolor, musimy mocniej obsmażyć mięso, uważając przy tym aby go nie przypiec. Jeśli jednak będziemy obsmażać mięso krótko, sos będzie miał jasny kolor.
Gulasz wieprzowy jest jednym z dań, które jada się u mnie dosyć często. Mnie nauczyła go gotować moja mama, z resztą jak większość potraw:) 


Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
1 duża lub 2 małe cebule
ok litra wody
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól, pieprz
chili
słodka i ostra czerwona papryka
majeranek
olej do smażenia
3 łyżki mąki

Mięso należy umyć i oczyścić, pokroić w kostkę oraz posolić i przyprawić pieprzem. Mięso smażymy na oleju na brązowy kolor. Następnie przekładamy je do garnka. Dodajemy również liść laurowy i ziele angielskie.

Cebulę kroimy w kostkę, a następnie należy ją zeszklić na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso.
Dolewamy na patelnię wodę po czym podgrzewamy jeszcze minutę i całość przelewamy do garnka, w którym znajduje się mięso. Gotujemy na małym ogniu ok 1,5 - 2 godzin. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem, chili, słodką i ostrą czerwoną papryką, dodajemy majeranek.

Na koniec zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Jeszcze chwilę razem gotujemy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz