piątek, 14 lutego 2014

Filety z mintaja w sosie z gorgonzoli

Na moim blogu nie ma chyba jeszcze żadnej propozycji na rybę. Mam jednak nadzieję, że się to zmieni.
Dziś piątek a więc rybka :) Postanowiłam przygotować filety z mintaja w sosie z gorgonzoli. Do sosu można dodać również brokuły albo szpinak, w takim połączeniu ryba powinna smakować jeszcze lepiej!


Składniki:
2 filety z mintaja
oliwa z oliwek
pieprz, sól
sok z cytryny

Sos:
200g sera gorgonzola
40 ml słodkiej śmietanki 30%
1 mała cebula
pieprz, sól
koperek

Filety z mintaja należy osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z połowy cytryny i oliwą z oliwek. 

Sos: W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej (do zeszklenia) pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy podzielony na kawałki ser gorgonzola. Kiedy ser się rozpuści, wlewamy śmietanę, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek.

Wcześniej przygotowane filety smażymy na patelni grillowej na odrobinie oliwy z oliwek.

Filety z mintaja polewamy sosem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz