piątek, 20 lutego 2015

Makaron z kurczakiem i limonkowym sosem mascarpone

Mascarpone kojarzy się głównie z serkiem wykorzystywanym do deserów, np. do tiramisu. Osobiście lubię mascarpone dodawać do sosów, są wtedy delikatne i takie aksamitne. Sos świetnie łączy się z makaronem, dlatego dzielę się z wami tym przepisem:)


Składniki:
makaron świderki Lubella Vega ze szpinakiem
1 podwójna pierś z kurczaka
1 nieduży por
2 ząbki czosnku
250 g serka mascarpone
100-120 ml śmietanki 30%
1 limonka
sól
świeżo mielony pieprz

Pierś z kurczaka kroimy w paski, dodajemy sól, pieprz oraz startą skórkę z limonki. Odstawiamy  na około 30 minut.

Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu.

Pierś z kurczaka smażymy, po chwili dodajemy pokrojony w półtalarki por oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kilka minut. Następnie dodajemy serek mascarpone, śmietankę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy jeszcze startą skórkę z limonki oraz sok z połowy tego owocu. Ponownie kilka minut dusimy pod przykryciem.

Życzę smacznego!



czwartek, 12 lutego 2015

Domowe ciasteczka z dżemem i solonym karmelem

Dziś tłusty czwartek. Wprawdzie pączków w tym roku nie przygotowuję, ale coś słodkiego powinno się do kawy pojawić. Proponuję maślane ciasteczka z karmelem albo domowym dżemem truskawkowym.

Składniki na około 25 sztuk:
400g mąki pszennej
120 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 żółko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
200 g masła
dodatkowo: solony karmel, dżem truskawkowy

 
Wszystkie składniki musimy połączyć i zagnieść. Wyrabiamy ciasto i wkładamy owinięte w folię spożywczą do lodówki na 1 godzinę. Następnie z ciasta formujemy kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy i robimy zagłębienie. Do każdej dziurki wkładamy dżem truskawkowy albo solony kajmak. Pieczemy ok 15 min w temperaturze 180 stopni.