Mascarpone kojarzy się głównie z serkiem wykorzystywanym do deserów, np. do tiramisu. Osobiście lubię mascarpone dodawać do sosów, są wtedy delikatne i takie aksamitne. Sos świetnie łączy się z makaronem, dlatego dzielę się z wami tym przepisem:)
Składniki:
makaron świderki Lubella Vega ze szpinakiem
1 podwójna pierś z kurczaka
1 nieduży por
2 ząbki czosnku
250 g serka mascarpone
100-120 ml śmietanki 30%
1 limonka
sól
świeżo mielony pieprz
Pierś z kurczaka kroimy w paski, dodajemy sól, pieprz oraz startą skórkę z limonki. Odstawiamy na około 30 minut.
Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu.
Pierś z kurczaka smażymy, po chwili dodajemy pokrojony w półtalarki por oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kilka minut. Następnie dodajemy serek mascarpone, śmietankę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy jeszcze startą skórkę z limonki oraz sok z połowy tego owocu. Ponownie kilka minut dusimy pod przykryciem.
Życzę smacznego!