sobota, 6 września 2014

Jajko w kokilkach ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Kiedyś na moim blogu pojawiła się propozycja śniadaniowa: jajko zapiekane w bułce z pieczarkami, szynką i żółtym serem. Teraz postanowiłam przygotować jajko w kokilkach ze szpinakiem, serem feta i pomidorami. Idealne weekendowe śniadanie:) A Wy które zestawienie bardzie lubicie?

Składniki dla 2 osób:
2 lub 4 jajka
4 pomidorki koktajlowe
2 garści szpinaku
3 - 4 suszone pomidory
1/3 kostki sera feta
1 ząbek czosnku
odrobina papryczki chili
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Kokilki (2szt) należy wysmarować oliwą z oliwek.

Na oliwie podsmażamy liście szpinaku aż zwiędną i puszczą sok. Delikatnie solimy i pieprzymy oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość najlepiej przełożyć na sito i używając łyżki wycisnąć nadmiar wody.

Do kokilek przekładamy szpinak, pokrojone w paski suszone pomidory, potem ser feta i pomidorki koktajlowe. Na to wbijamy jajko i posypujemy pieprzem. Kokilki wstawiamy do  nagrzanego piekarnika na 12-17 minut (w zależności od tego czy chcemy uzyskać żółtko płynne czy bardziej ścięte).

Przed podaniem najlepiej posypać posiekanym szczypiorkiem, u mnie go zabrakło:(

Smacznego:)


wtorek, 2 września 2014

Pieczone brzoskwinie pod orzechową kruszonką

Zrobiło się nieco chłodniej więc dziś deser na ciepło - pieczone brzoskwinie z orzechami i cynamonem.
Zamiast smucić się padającym od rana deszczem, proponuję na poprawę humoru właśnie oto taki deser!

Składniki dla 2 osób:
2 brzoskwinie
garść orzechów włoskich
4 herbatniki
2 łyżki miodu
cynamon
2 łyżki jogurtu greckiego
cukier puder (opcjonalnie)

Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Robimy nieco większe wgłębienie w każdej połówce brzoskwini.

W misce  mieszamy pokruszone herbatniki, posiekane orzechy włoskie, odrobinę cynamonu, miód i pokrojone kawałki brzoskwiń (te, które pozostały po wydrążeniu owocu).

Powstałe wgłębienia uzupełniamy "farszem".  Brzoskwinie wkładamy do piekarnika na 20-30 min (180 stopni). Podajemy jeszcze ciepłe z jogurtem wymieszanym z cynamonem.