czwartek, 26 czerwca 2014

Drobiowe roladki ze szparagami

Sezon szparagowy praktycznie za nami... Znalazłam wczoraj zdjęcie z naszego majowego albo czerwcowego obiadu, a mianowicie drobiowe roladki ze szparagami i suszonymi pomidorami. Zdjęcie takie sobie, ale pomysł na obiad udany:)


Składniki:
kilka zielonych szparagów
4 pojedyncze piersi z kurczaka
4 plastry szynki parmeńskiej
4 plastry żółtego sera
suszone pomidory
sól, pieprz

Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy, a następnie delikatnie rozbijamy każdą pierś tłuczkiem do mięsa. Oprószamy solą oraz pieprzem.

Zielone szparagi myjemy i odrywamy ich zdrewniałe końcówki. Suszone pomidory kroimy w paseczki.

Na każdej piersi z kurczaka umieszczamy plaster szynki parmeńskiej, plaster żółtego sera oraz szparagi i suszone pomidory. Zawijamy roladkę i spinamy ją wykałaczkami. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni przez 10 - 15 minut.

wtorek, 17 czerwca 2014

Makaronowe gniazda z pulpetami

Jest to ciekawy pomysł na tradycyjne pulpety - w takiej wersji powinny Wam zasmakować:)


Składniki na 17 gniazd makaronu wstążki:
500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek

Sos:
1 pomidory w puszce
330 ml śmietanki 30%
ok. 0,5 l wody
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki
pęczek pietruszki
garść liści bazylii
1 papryczka chili
sól, pieprz

Dodatki:
żółty ser
natka pietruszki


Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pulpetów umieszczamy w misce, doprawiamy i mieszamy. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę bardzo drobno siekamy. Z powstałej masy formujemy kulki, które umieszczamy na gniazdach makaronowych w naczyniu żaroodpornym (u mnie 17 pulpetów).

Przygotowujemy sos. Jego przygotowanie jest bardzo proste, wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, doprawić i przelać do naczynia z makaronowymi gniazdami. Sos musi przykryć makaron. Całość posypujemy jeszcze startym żółtym serem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na ok 45 minut. Piekarnik nastawiamy na 190-200 stopni.

Do tego dania podałam sałatkę ze szpinaku i pomidorków.



Sałatka ziemniaczana z ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem

Dzisiaj przepis dla osób szukających inspiracji na sałatkę. Przygotowałam letnią sałatkę ziemniaczaną z ogórkami kiszonymi, rzodkiewką i jajkiem. Sałatka jest pożywna, dlatego może stanowić samodzielne danie, ale przygotowując ją bez jajka pasuje także jako dodatek np. do grilla:) a Wy macie swoje ulubione sałatki ziemniaczane?

Składniki:
4-5 szt młodych ziemniaków
3-4 szt jajek
kilka ogórków kiszonych
pęczek rzodkiewki
1 czerwona cebula
szczypiorek
sos: jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie obieramy, kroimy w plastry i układamy na talerzu.

Ogórki kiszone i rzodkiewkę kroimy w plastry, cebulę w półtalarki, szczypiorek siekamy.

Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki.

Do całości dodajemy sos przygotowany z jogurtu, odrobiny majonezu, doprawionego solą i pieprzem.



piątek, 13 czerwca 2014

Krem ziemniaczany z pesto szpinakowo-pietruszkowym

Zrobiło się nieco chłodniej. Możemy się zatem rozgrzać ziemniaczanym kremem z 
szpinakowo-pietruszkowym pesto. Do kremu dodałam też papryczkę chili oraz prażone ziarna słonecznika.


Składniki:
6 ziemniaków
1 por
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
330 ml słodkiej śmietanki 30%
0,5-0,7 l bulionu warzywnego
pieprz i sól do smaku

Pesto:
garść szpinaku
pęczek pietruszki
1 łyżka prażonych nasion słonecznika
ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku

Wszystkie składniki: ziemniaki, por, cebulę smażymy na oliwie ok 12 minut, po czym zalewamy bulionem. Do zawartości garnka dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz papryczkę chili. Gotujemy do miękkości warzyw, miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę, sól i pieprz do smaku.

Pesto: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, jeśli pesto będzie zbyt gęste możemy dodać jeszcze odrobinę oliwy.

Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy pesto, mieszamy i posypujemy prażonymi nasionami słonecznika.



poniedziałek, 9 czerwca 2014

Smoothie arbuzowo-malinowe

Smoothie to świetny, orzeźwiający koktajl owocowy z dodatkiem lodu. Jest idealny na gorące dni! 
Nie tylko orzeźwi, ale doda energii i ukoi pragnienie.


Dla 2 osób:
1/4 arbuza
garść malin
1 łyżeczka cukru pudru
ok 8 kostek lodu (zależy od wielkości)

W blenderze połączyć schłodzone owoce: arbuz i maliny. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy pokruszony lód i dalej miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wlewamy do szklanek i podajemy:)

piątek, 6 czerwca 2014

Ciasto ucierane z malinami i borówkami

 Uwielbiam maliny, są pyszne:) Do ciasta postanowiłam dodać jeszcze borówki. Ciasto pyszne! Miękkie i świeże było jeszcze kolejnego dnia. Sezon owocowy przed nami, także może ktoś z Was skorzysta z tego przepisu i przygotuje właśnie to ciasto dla swojej rodziny, polecam:) Bez wątpienia do tego ciasta pasują też truskawki, porzeczki, jagody, czereśnie czy brzoskwinie.


Składniki - forma o średnicy 26 cm:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
5 jajek
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garści malin
2 garści borówek
1-2 garści płatków migdałowych


Ważne, aby wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, muszą mieć temperaturę pokojową.

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodajemy jajka, cały czas miksujemy. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy, systematycznie mieszając na gładką masę.

Okrągłą formę do ciasta (26 cm średnica) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką/bułką tartą/wiórkami kokosowymi albo wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wierzch posypujemy owocami oraz płatkami migdałowymi.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 60 minut.

Gotowe, ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem. Pychota:)




wtorek, 3 czerwca 2014

Risotto z porem i kurczakiem

Kiedyś myślałam, że risotto to trudna sztuka kulinarna, że jego przygotowanie jest skomplikowane. Nie jest to jednak prawdą. Chciałam przygotować klasyczne risotto alla milanese, ale pomyślałam, że wykorzystam do tego dania jeszcze pierś z kurczaka oraz por. Danie okazało się bardzo smaczne:)

200g ryżu arborio
1 podwójna pierś z kurczaka
1 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 por
ok 50-60 ml białego wina
3 łyżki parmezanu
1/2 łyżeczki szafranu
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz (opcjonalnie do smaku)


Cebulę i czosnek należy posiekać i przesmażyć na oliwie z oliwek, a następnie dodać pokrojony w półksiężyce por. Po chwili dodajemy ryż, mieszamy. Następnie wlewamy białe wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pierwszą porcję bulionu warzywnego (jedna chochla). Kiedy zostanie wchłonięty przez ryż, powtarzamy czynność do momentu, kiedy ryż będzie miękki. 

Na drugiej patelni smażymy pokrojona i doprawioną pierś z kurczaka. Gotowe mięso przekładamy do ryżu.

Do całości dodajemy jeszcze szafran i opcjonalnie do smaku sól i pieprz oraz łyżkę masła i starty parmezan.

Risotto posypujemy jeszcze posiekanym porem. Podajemy od razu, smacznego:)