sobota, 29 marca 2014

Gulasz wołowy z warzywami

Aromatyczny, smaczny, kolorowy i sycący gulasz wołowy jest doskonałym daniem obiadowym. 
Dzisiejszy post jest trzecim przepisem kulinarnym, który bierze udział w niekomercyjnym projekcie. 
Przepis ten powstał we współpracy z portalem beefmania.org, a dwa poprzednie przepisy powstały we współpracy z portalem wieprzopedia pl. Są to projekty niekomercyjne, których zadaniem jest promocja spożycia najsmaczniejszego, bo polskiego, mięsa i zdrowego odżywiania. 
Zachęcam do zapoznania się z tym projektem.


http://beefmania.org/


http://beefmania.org/wp-content/themes/blackangus/assets/img/ribbon_fundusz.png


500 g mięsa wołowego
3 ziemniaki
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
2 marchewki
4 gałązki selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
200 ml czerwonego wytrawnego wina
ok 500 ml bulionu
3 łyżki mąki
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
rozmaryn
pęczek pietruszki
liść laurowy, ziele angielskie


Mięso wołowe należy pokroić w kostkę i starannie obtoczyć w mące. Następnie obsmażamy mięso i przekładamy je do garnka. Mięso zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Na tej samej patelni należy zrumienić pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz posiekany czosnek. Całość przekładamy do garnka i gotujemy około 1,5 godz.

W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa: paprykę żółtą oraz czerwoną myjemy i kroimy w paski, seler naciowy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w plastry, a ziemniaki w większą kostkę.

Po upływie 1,5 godziny do garnka dodajemy ziemniaki (gotujemy około 10-15 minut).

Na patelni przesmażamy marchewkę, seler naciowy oraz żółtą i czerwoną paprykę, wlewamy wytrawne czerwone wino i dusimy do momentu aż wino odparuje. Warzywa przekładamy do gulaszu. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, dodajemy rozmaryn oraz posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!

środa, 26 marca 2014

Schab zapiekany pod porami i marchewką

Dzisiaj na blogu pojawia się kolejny post z przepisem, który powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl. Jest to projekt niekomercyjny, którego zadaniem jest promocja spożycia najsmaczniejszego, bo polskiego, mięsa i zdrowego odżywiania. Zachęcam do zapoznania się z tym projektem, link poniżej.

http://www.wieprzopedia.pl/


6 plastrów schabu wieprzowego
3 marchewki
1 duży por
3 ząbki czosnku
mała papryczka chili
musztarda sarepska
papryka ostra i słodka
sól, pieprz

Przygotowujemy 4-5 mm plastry schabu wieprzowego. Mięso z obu stron przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostra papryką. Pozostawiamy w lodówce na ok. 1 godzinę.

Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a pora kroimy na półtalarki. Marchew mieszamy z posiekanym drobno czosnkiem oraz papryczką chili.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy plastry mięsa. Smarujemy je dosyć grubo musztardą, układamy warstwę pora, a następnie marchew z czosnkiem i papryczką chili. Całość posypujemy jeszcze delikatnie solą oraz pieprzem.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Po upieczeniu mięso będzie kruche i aromatyczne. Smacznego!



sobota, 22 marca 2014

Spaghetti z warzywami

Miała być carbonara, ale robiąc zakupy mój wzrok zatrzymał się na dziale warzywa i postanowiłam kupić cukinię oraz pomidory. Połączyłam to z podsmażonym boczkiem i obiad gotowy:)

200 g makaronu spaghetti
1 mała cukinia (ok 200g)
8 pomidorków cherry
ok. 150 g wędzonego boczku
kilka listków bazylii
pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu, tak aby był al dente.

Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Kiedy boczek się zrumieni, możemy dodać pokrojoną w plastry cukinię. Po kilku minutach gotowy makaron spaghetti przekładamy na patelnię, mieszamy, dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dekorujemy listkami bazylii i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.



czwartek, 20 marca 2014

Szaszłyki z wieprzowiny w trzech smakach

Sezon grillowy jeszcze się nie zaczął, ale już niebawem będzie coraz więcej okazji bo wiosna za pasem:) Postanowiłam przygotować szaszłyki z wieprzowiny w towarzystwie warzyw. Mięso zamarynowałam na 3 sposoby. Przygotowałam marynatę musztardową, z piwa oraz z pietruszką. Aby mięso nie było suche, do szaszłyków dodałam boczek, ponieważ tłuszcz wytapiający się z niego zmiękczy mięso wieprzowe.
Taka propozycja przyrządzenia szaszłyków, może się Wam przyda,
kiedy będziecie planować wspólne grillowanie:)


Przepis ten powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl  

http://www.wieprzopedia.pl/



Przepis na około 10 szaszłyków:
ok. 600 g mięsa wieprzowego (łopatka)
ok.120 g wędzonego boczku
kilka pomidorków koktajlowych
cebula
czerwona papryka
mała cukinia
sól, pieprz

dodatkowo: długie wykałaczki
oraz składniki potrzebne do przygotowania 3 marynat do mięsa:

I marynata - musztardowa:
3 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
liść laurowy, ziele angielskie

II marynata - z piwa:
1 szklanka piwa
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
mała papryczka chili

III marynata - z pietruszką
1 szklanka oliwy z oliwek
oregano
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki

Najpierw przygotowujemy 3 marynaty: musztardową, z piwa oraz z pietruszką. Mięso kroimy w kostkę, dzielimy po równo do każdej miski z marynatą, mieszamy i wkładamy na całą noc do lodówki.

Przygotowujemy dodatki: paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinię i boczek w plastry, a cebulę na ćwiartki. Warzywa oprószamy solą i pieprzem.

Patyczki do szaszłyków należy namoczyć w wodzie.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno składniki. Kolejność nadziewania jest dowolna.

Tak przygotowane szaszłyki układamy na blasze. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut.



poniedziałek, 17 marca 2014

Kotlety ryżowe ze szpinakiem

 Za oknem zielono jeszcze nie jest, choć pierwszy dzień kalendarzowej wiosny już za 4 dni. W mojej kuchni jest jednak zielono, a to za sprawą szpinakowych kotlecików z dodatkiem ryżu i suszonych pomidorów. Nam smakowały i mam nadzieje, że Wam też przypadną do gustu:)


Składniki na około 16 kotlecików:
400 g szpinaku (użyłam mrożonego)
200 g ryżu
ok 7 suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki masła
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka oregano
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
oliwa do smażenia

sos czosnkowy - przepis tutaj.

W garnuszku roztapiamy masło, wsypujemy ryż, zalewamy wodą i gotujemy aż zmięknie, może się nawet troszkę rozgotować. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozmrażamy szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do czasu kiedy woda odparuje.

Kiedy ryż i szpinak ostygną, łączymy je ze sobą. Dodajemy: parmezan, bułkę tartą, jajko, pokrojone w kostkę suszone pomidory, oregano, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Całość ze sobą mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe kotleciki i smażymy je na lekko skropionej oliwą patelni grillowej.

Jako dodatek polecam sos czosnkowy. Smacznego!


czwartek, 13 marca 2014

Cynamonowe muffiny z jabłkami

Dzisiaj coś dla łasuchów i miłośników jabłek i cynamonu:)
Ja jestem fanką takiego połączenia, bo jabłka z cynamonem są duetem idealnym.
Muffiny w takim połączeniu są smaczne i aromatyczne.


1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 jajko
6 łyżek roztopionego, ostudzonego masła
1/2 szklanki mleka
2 jabłka


W większej misce należy wymieszać wszystkie składniki suche, a w drugim połączyć składniki mokre.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.

Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy i dodajemy pokrojone jabłka.

Blachę do muffin wykładamy papilotkami, które wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy ok 25-30 minut w temperaturze 180-190 stopni.



poniedziałek, 10 marca 2014

Sałatka z brokułem i prażonymi migdałami

Smaczna, delikatna sałatka - moja propozycja na dzisiejsze popołudnie:) Połączenie warzyw, sera feta i prażonych płatków migdałowych - pychota!

1 świeży brokuł
2 pomidory
1 ogórek
1 kostka sera feta
1 cebula
50g prażonych płatków migdałowych

dodatkowo: 4 kromki chleba tostowego

Brokuły należy ugotować al dente w osolonej wodzie, a następnie blanszujemy je w zimnej wodzie.

Warzywa myjemy, pomidory kroimy w ćwiartki, ogórki w kostkę, cebulę w piórka. Ser feta również kroimy w kostkę, a płatki migdałowe prażymy.

W naczyniu mieszamy wszystkie warzywa, dodajemy fetę oraz prażone płatki migdałowe. Podajemy z chlebem tostowym, smacznego!


piątek, 7 marca 2014

Kolorowe kanapki z sosem 1000 wysp

Na moim blogu pojawia się kolejna propozycja na pyszne śniadanie - kolorowe kanapki 
wzbogacone sosem 1000 wysp:)


4 kromki chleba tostowego graham
2 jajka ugotowane na twardo
pomidor
ogórek kiszony
ogórek zielony
czerwona cebula
natka pietruszki/szczypiorek
kilka liści sałaty lodowej

Sos 1000 wysp - przepis tutaj.

Najpierw przygotowujemy sos poprzez wymieszanie wszystkich składników i doprawienie solą i pieprzem.

Na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu) opiekamy nasz chleb tostowy.

Chrupiące kromki chleba smarujemy przygotowanym sosem, a następnie dowolnie układamy wszystkie składniki: sałatę lodową, jajko, ogórek zielony i kiszony, pomidora oraz czerwoną cebulę.

Smacznego :)


wtorek, 4 marca 2014

Sos 1000 wysp

Podstawą sosu 1000 wysp jest majonez, do którego dodajemy m.in. ketchup, śmietanę, sok z pomarańczy i cytryny oraz przyprawy. Sos jest idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy mięs. W niektórych przepisach do podstawowych składników sosu dodaje się konserwową paprykę czy konserwowe ogórki, ja natomiast jestem za tym, aby do sosu tych konserwowych warzyw już nie dodawać.


3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka soku  z pomarańczy
sól, pieprz
szczypta cukru
ew. pieprz cayenne, bazylia


Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i gotowe:) Czas przygotowania takiego sosu to maksymalnie 10 minut. Możemy go wykorzystać jako dodatek do kanapek, sałatek, nuggetsów, mięs i warzyw.


sobota, 1 marca 2014

Gulasz wieprzowy

Gulasz idealnie pasuje do kaszy gryczanej czy jęczmiennej, a także do ryżu, makaronów, ziemniaków oraz klusek śląskich. Jeśli chcemy aby nasz sos miał ciemny kolor, musimy mocniej obsmażyć mięso, uważając przy tym aby go nie przypiec. Jeśli jednak będziemy obsmażać mięso krótko, sos będzie miał jasny kolor.
Gulasz wieprzowy jest jednym z dań, które jada się u mnie dosyć często. Mnie nauczyła go gotować moja mama, z resztą jak większość potraw:) 


Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
1 duża lub 2 małe cebule
ok litra wody
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól, pieprz
chili
słodka i ostra czerwona papryka
majeranek
olej do smażenia
3 łyżki mąki

Mięso należy umyć i oczyścić, pokroić w kostkę oraz posolić i przyprawić pieprzem. Mięso smażymy na oleju na brązowy kolor. Następnie przekładamy je do garnka. Dodajemy również liść laurowy i ziele angielskie.

Cebulę kroimy w kostkę, a następnie należy ją zeszklić na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso.
Dolewamy na patelnię wodę po czym podgrzewamy jeszcze minutę i całość przelewamy do garnka, w którym znajduje się mięso. Gotujemy na małym ogniu ok 1,5 - 2 godzin. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem, chili, słodką i ostrą czerwoną papryką, dodajemy majeranek.

Na koniec zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Jeszcze chwilę razem gotujemy.

Smacznego!